Halloweenie

At Halloween har kommet for å bli i Norge, er sikkert. Det betyr ikke at alle  er like glad i denne høytiden hvor barna går fra dør til dør og tigger godteri. Kjøpepresset er enormt, og handelsstanden gnir seg i hendene mens maske på maske, hoggtenner og dødninghoder handles inn. Det er en amerikansk høytid, opprinnelig keltisk, men allikevel så amerikansiert  og uten røtter i vårt Norge. Hvor ble det av julebukken, liksom? 

Det er mye en kan være sur for, men verden går heldigvis framover! Kloden blir stadig mindre, vi tar til oss nye impulser og blir påvirket av andre kulturer i mye større grad enn før. Naturligvis tar vi til oss det vi ser som er morsomt, gøy, spesielt og interessant. Halloween var bare noe man så i amerikanske filmer og serier da jeg var liten, men dagens barn vokser opp med 31. oktober som en av de store merkedagene i året, en dag hvor de får kle seg ut,spise godteri og kan glede seg til. Dagen har blitt en del av den norske kulturen, selv om det for mange eldre virker fremmed. Knask eller knep er et uttrykk alle barn kjenner, og som vi kommer til å høre mang en oktober i fremtiden.

Når vi først skal bo i USA, har vi lyst å gjøre det ordentlig. Vi skal delta på det lokale, det tradisjonelle og det som den typiske amerikaneren driver med. Halloween er naturlig nok en del av dette, og noe jeg har gledet meg til å oppleve.

Nå er jo ikke Halloween før på tirsdag, men jeg kan allikevel skrive om dette nå, for det som har overrasket meg mest, er at dette ikke bare en en feiring som varer denne ene dagen. I september begynte høstaktivitetene rundt omkring her, mens tidlig i oktober var mange av husene ferdig pyntet med edderkopper, gresskar og gravsteiner. Det er som til jul, man pynter ikke dagen før, for så å ta det ned neste dag. Det er også en helt annen størrelsesorden på pynten her enn hjemme, og det er veldig gøy å se på alle de pyntede husene. Ikke alle tar den helt ut med svære spøkelser og gressplener omgjort til gravlunder, men nesten alle har i det minste et gresskar eller to på trappa.

Her hjemme har vi selvfølgelig også pyntet, men prøvd å styre unna der mest skumle i og med at vi har en toåring i huset.

Mor og barn har dekorert hver sine gresskar, og hele huset har en oransj glød. Ganske sikker på at Oskars mest brukte ord denne måneden er pumpkin.

Oskar har fått to bøker som handler om Halloween, og de er han veldig opptatt av. Han vet hva han skal kle seg ut som i barnehagen denne dagen, og moren hans håper han i det minste beholder hodeplagget på så vi får tatt et par bilder.

I helga var vi på et hagesenter og plukket oss ut et stort gresskar, Oskar kjørte i vogna, og det var god stemning. Vi sugde til oss den tradisjonsrike stemninga, kjøpte eplesider og donuts som seg hør og bør på et slikt arrangement.

Når vi kommer hjem til Norge kommer vi garantert til å bli de harry folka som pynter så overdrevent i hagen rundt høytider og blir nabolagets snakkis. Beklager altså, vi har bodd i USA, skjønner du. 

 

#Halloween #foreldre #norskistatene #newjersey #mamma #mammalivet #mammablogg #reiseblogg #Westfield #usa #tradisjoner #kultur #gresskar #oskarjohannes 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Lindis

Lindis

33, Sarpsborg

Hei! Følg med når jeg flytter til USA sammen med familien sommeren 2017. Her inne vil jeg skrive litt om flyttingen, og videre hvordan det går med oss når vi kommer oss over. Familien vår består av meg, mannen min Aasmund, og Oskar på 1,5 år.

Kategorier

Arkiv

hits